Heb je last van een onrustige huid, acne, stemmingswisselingen, buik-/rugpijn, migraine of vermoeidheid rondom je menstruatie? Als je het gevoel hebt dat je niet lekker in je vel zit en je vermoedt dat je hormonen hierbij een rol spelen, dan is er goed nieuws. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde zijn er effectieve oplossingen beschikbaar via aanpassingen in je leefstijl (o.a. voeding, beweging, stress/ontspanning, bioritme/slaap en supplementen). Het begrijpen van je cyclus, de invloed van hormonen en hoe je leefstijl hiermee samenhangt kan helpen om meer inzicht in en controle te krijgen met betrekking tot de klachten die je ervaart.
De invloed van leefstijl
Als het om voeding gaat, zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden in het geval van hormonale klachten. Een van de belangrijkste factoren is het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, omdat schommelingen in de bloedsuikerspiegel hormonale klachten kunnen verergeren. Een stabielere bloedsuikerspiegel bereik je onder andere door het aantal eetmomenten op een dag te beperken. Zo eet je het liefst maximaal 3 tot 4 keer per dag. Eet je nu misschien wel 6 of 7 keer op een dag en vind je het lastig om je aantal eetmomenten te verminderen? Dan is het essentieel om dit stap voor stap onder begeleiding van een arts of therapeut aan te pakken.
Voeding, stress en de invloed op je hormonen
Als we het hebben over stress, is het cruciaal om inzicht te krijgen in de verschillende vormen van stress voor je lichaam en hormonen. Denk aan werk gerelateerde stress, relationele stress en altijd ‘aan’ staan en moeite hebben met ontspannen. Ook vasten, intensief sporten (cardio en HIIT) en koud douchen kunnen stressfactoren zijn. Belangrijk is om de voor jou persoonlijke stressfactoren te achterhalen en aan te pakken. Dit doen we onder andere via een uitgebreide intake en het inzetten van laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloed- speeksel-, urine- en ontlastingsonderzoek).
Andere beinvloedende factoren
Supplementen kunnen effectief worden ingezet om hormonale klachten te verminderen. Echter, supplementen zijn geen quick fix en het is mijn inziens essentieel om supplementen gericht (op basis van laboratoriumonderzoek) in te zetten en onderliggende beinvloedende factoren aan te pakken.
Aanpassingen in leefstijl kunnen aanzienlijke verbeteringen bieden bij hormonale klachten. Als je worstelt met een onrustige huid, acne, stemmingswisselingen, buikklachten, PMS of andere hormonale klachten en je wilt hier graag verbetering in ervaren, dan kan je een kennismaking inplannen. Samen onderzoeken we of een traject bij mij iets voor je is.