Hoe het krijgen van een auto-immuunziekte mijn kijk op de geneeskunde veranderde

Afstuderen als arts en de ziekte van Graves

Aan het einde van mijn coschappen (een stage van anderhalf jaar aan het einde van de studie geneeskunde) werd ik gediagnosticeerd met de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte van de schildklier. In het geval van de ziekte van Graves is je immuunsysteem overactief en werkt je schildklier te hard. Doordat dit een ziekte is die over langere tijd ontstaat en je schildklier een orgaan is dat heel veel verschillende processen in je lichaam aanstuurt en beïnvloedt, is het zo dat zo’n ziekte een verscheidenheid aan verschillende ‘vage’ klachten kan veroorzaken, zowel fysiek als mentaal.

Ziek zijn was voor mij een rollercoaster en helaas voelde ik me daarin vaak eenzaam. Ik had niet het idee dat artsen, of mensen uit mijn omgeving, mij echt begrepen. Achteraf kan ik wel stellen dat ik ontzettend blij ben dat ik uiteindelijk de regie in eigen hand heb genomen, met mijn leefstijl en (toen nog vegetarische) voedingspatroon aan de slag ben gegaan, mijn stress ben gaan verminderen en mijn hart en dromen ben gaan volgen. Ondanks dat ik het vroeger als een zwakte zag dat ik ziek werd, weet ik nu dat het juist mijn kracht is. Doordat ikzelf ook patiënt was, weet ik precies hoe mijn patiënten zich voelen en wat ze doormaken. Daardoor kan ik ze nóg beter helpen.

Mensen echt helpen

Ik werd arts omdat ik geinteresseerd was in biologie en het menselijk lichaam en graag iets voor anderen wilden betekenen. Helaas kon ik in de reguliere geneeskunde mensen niet helpen op een manier die mij voldoening gaf en die voor mij integer voelde. De belangrijkste reden daarvoor was voor mij de manier waarop er in de reguliere geneeskunde naar de patiënt gekeken wordt. Een huisarts kijkt vanuit mijn visie nog het meest ‘in z’n geheel’ naar een patiënt, want ‘bij de poort van het ziekenhuis wordt de patiënt uit elkaar getrokken’, zoals Barbara Havenith, integraal gynaecoloog en orthomoleculair arts, ook wel zegt.

Te veel focus op klachten, te weinig op de oorzaak

De focus ligt vaak op de klachten die iemand ervaart en op mogelijkheden om die klachten te verminderen. Er wordt weinig gekeken naar de gehele patiënt en gezocht naar de mogelijke oorzaken achter het ontstaan van de klacht(en).

Gelukkig zijn er ook vanuit de reguliere geneeskunde steeds meer artsen die wel op die manier kijken. Zo wordt deze holistische kijk op geneeskunde gedeeld door voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber, die het concept ‘positieve gezondheid’ creëerde en het Institue for Positive Health oprichtte.Vanuit dit perspectief is het belangrijk om mogelijke oorzaken en risicofactoren voor het ontstaan van klachten te achterhalen en vervolgens te behandelen, zodat het onderliggende probleem opgelost wordt. Daarbij kun je in het geval van auto-immuunziekten onder andere denken aan de invloed van voeding, stress, e.d. op de darmen en de vertering, wat vervolgens uiteindelijk (chronische) laaggradige ontsteking tot gevolg kan hebben. Daardoor kan het immuunsysteem overactief gaan functioneren en kunnen vervolgens klachten ontstaan.

In de behandeling kun je vanuit een holistische visie dus onder andere denken aan het aanpassen van de voeding, waarbij de focus ligt op ontstekingsremmende (niet-inflammatoire) voeding. Ook kan het (tijdelijk) ondersteunen van het lichaam met supplementen helpend zijn. Verder is stress(reductie) vaak belangrijk. Ook andere leefstijlfactoren, zoals beweging, bioritme/slaap, bepaalde onderliggende gedragspatronen en coping mechanismen zijn van invloed.

Verbetering van chronische klachten is mogelijk

Sinds 2021 heb ik mijn eigen praktijk en ik ben ontzettend blij dat ik op die manier bij kan dragen aan de gezondheid van mijn cliënten. Natuurlijk is het soms (zeker in de acute fase) nodig om medicatie te gebruiken. Echter, in veel gevallen wordt tegen patiënten gezegd dat ze een chronische ziekte hebben, die ze voor de rest van hun leven met zich meedragen. Mijn ervaring is dat dit meestal voor de mate en intensiteit van de klachten die ze ervaren helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Meer weten?

Wil je weten of een traject bij jou past? Boek dan je kennismaking.

‘’Het vinden én aanpakken van de oorzaak achter de klacht, om op die manier een betere gezondheid en vermindering van klachten te bereiken, betekent voor mij dat ik iemand écht verder help.’’

nl_NL